Impressie Turkije jaargang 02 editie 01

Impressie Turkije

WINNEN

Chiffon sjaal

Een prachtige echt zijden sjaal

Pongee sjaal

In deze editie

Zijde Vrouwenrechten Süleyman Kutalmışoglu

Middellandse Zee Sultanaat van Rûm Dalyan

Dit is de eerste editie in 2019 van het tweemaandelijkse magazine Impressie Turkije. 

Dit nieuwe jaar beginnen we met enkele veranderingen. We nemen afscheid van de Kamer van Koophandel Nederland - Turkije als sponsor van Impressie Turkije en verwelkomen Portakal Toerisme als nieuwe sponsor. Bij dezen wil ik Ethem Emre hartelijk danken voor zijn steun in de afgelopen maanden en Ruud Verstraaten voor zijn toegezegde steun voor de komende tijd. 

In het kader van deze verandering zal Impressie Turkije weer terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorm, zonder de pagina's Ondernemen in Turkije en Bijzondere buitenlanders in Turkije. De inhoud op die pagina's zal voorlopig nog toegankelijk blijven, maar wordt niet verder uitgebreid.

Een andere verandering betreft de homepage. Daar vind je vanaf nu een handig overzicht van alle artikelen die tot op heden zijn verschenen. Ze staan per categorie gerangschikt. Hiermee vervalt de mogelijk om onder elk artikel door te klikken naar gerelateerde artikelen.

Wat niet is veranderd, is de kwaliteit en het aanzien van Impressie Turkije. Deze nieuwe editie bestaat weer uit een editiepagina plus zes grote artikelen die alle afzonderlijk te lezen zijn en voor onbepaalde tijd op de site blijven staan. Voor deze zes artikelen zijn maar liefst vijf mensen op onderzoek uitgegaan om er degelijke en interessante stukken van te maken.
Nieuwelingen zijn Diana Kemperman - met een stuk over de Middellandse Zee - en Ruud Verstraaten. Van hem komt de bijdrage over Dalyan. Maria Jonker heeft alles over zijde uitgezocht en Marc van Hecke heeft veel interessante feiten over de vrouwenrechten in Turkije boven tafel weten te krijgen. Ikzelf heb de stukken over het Sultanaat van Rûm en de stichter hiervan - Süleyman Kutalmışoğlu - voor mijn rekening genomen.

Op de editiepagina vind je een bijdrage van gastschrijver Serap Karpuz-Gevrekoğlu, zij vertelt over haar ervaringen als begeleidster van MBO-studenten die in Turkije stage lopen.
Voor de kennisquiz heb ik een toepasselijke prijs gevonden in de vorm van een echt zijden sjaal. Deze is door de Zijdewinkel beschikbaar gesteld. De zijdewinkel is dé zijdespecialist van België en Nederland! De Zijdewinkel verzorgt workshops in diverse textiele werkvormen en je kunt er talloze materialen bestellen. Zijde natuurlijk, maar ook wol en allerlei accessoires die je nodig hebt om de mooiste creaties te maken!

Ik hoop dat ook deze zesde editie van Impressie Turkije weer met veel plezier en interesse gelezen gaat worden!

Klaske Kassenberg
Hoofdredacteur Impressie Turkije​​​
Kaart van Turkije

De locaties die in jaargang 02 editie 01 genoemd worden
En de winnaar is...

In de vorige editie van Impressie Turkije was met de kennisquiz een prachtige orchidee te winnen. Er waren 13 inzendingen. De winnaar die hieruit is getrokken, is:

--- W. ​v.d. Tuin ---

Van harte gefeliciteerd met de prijs! De orchidee wordt zo spoedig mogelijk naar je toegestuurd.

Heb jij meegedaan, maar heb je de prijs niet gewonnen? Op de website van Reinhart Orchideeën.vind je een groot aanbod aan orchideeën en accessoires.Nasreddin Hoca 

Dure vogels

Als Nasreddin Hoca over de markt wandelt, ziet hij een kleurige vogel die maar liefst 12 goudstukken kost. Nieuwsgierig vraagt hij aan de verkoper: ‘Waarom is die vogel van jou zo duur?’
‘Nou Hoca, dit is een papegaai en hij kan praten’, antwoordt de verkoper.
‘Dat wil ik wel eens horen’, zegt Nasreddin en ja hoor, de papegaai zegt: ‘Goedemiddag Hoca’ en ‘Tot ziens!’.
Nasreddin Hoca bedenkt zich niet lang. Hij gaat naar huis, neemt zijn kalkoen en gaat ermee naar de markt om het dier te verkopen.
De mensen vragen hoeveel de hoca voor zijn kalkoen wil hebben.
‘Tien goudstukken’, zegt Nasreddin.
‘Dat is veel te duur voor een kalkoen’, zeggen de mensen.
‘Maar een papegaai is nog duurder’, repliceert Nasreddin Hoca.
‘Ja, maar dat komt omdat die kan praten.’
‘Nou’, zegt Nasreddin, ‘mijn kalkoen kan dénken.’

Nasreddin en de kalkoen

Illustratie: Marja RoesHet Turkse telefoonalfabet

Het telefoonalfabet - of spelalfabet - wordt gebruikt om woorden te spellen. Het werd en wordt vooral gebruikt in situaties waarin je de woorden niet kon opschrijven en laten zien, bij telefoongesprekken bijvoorbeeld. Vandaar de term 'telefoonalfabet'. Ook bij militaire operaties, in de luchtvaart of bij radioverbindingen wordt het spelalfabet gebruikt. Je kent waarschijnlijk de eerste drie notaties 'Alfa - Bravo - Charlie' wel. Bij veel internationale contacten is dat ook een prima hulpmiddel, maar als je dit in Turkije zou gebruiken, kom je al in de problemen bij 'Charlie'...
Toch is het systeem natuurlijk super handig als je je naam moet doorgeven als je bijvoorbeeld een busticket koopt. Daarom hebben we hier het Turkse telefoonalfabet voor je:

A         Adana
B         Bolu
C         Ceyhan
Ç         Çanakkale
D         Denizli
E         Edirne
F          Fatsa
G         Giresun

Ğ         Yumuşak G
H         Hatay
I           Isparta
İ           İzmir
J          Jandarma
K         Kars
L          Lüleburgaz
M         Muş

N         Niğde
O         Ordu
Ö         Ödemiş
P         Polatlı
R         Rize
S         Sinop
Ş         Şırnak
T         Tokat

U         Uşak
Ü         Ünye
V         Van
W        Dabılyu
X         İks
Y         Yozgat
Z          Zonguldak


Stage lopen in Turkije
Een bijdrage van Serap Karpuz-Gevrekoğlu

Dit stuk schrijf ik vanuit mijn functie als Coördinator Internationalisering en Docent op het MBO. En eigenlijk ook een beetje als ervaringsdeskundige die destijds op 18 jarige leeftijd zes maanden stage heeft gelopen bij  de Halk bank te Antalya.  

Waarom Turkije?

Een droom van sommige studenten is om stage te lopen in Turkije. Waarom Turkije?
De meeste studenten die in Turkije stage willen lopen zijn de (klein-)kinderen van gastarbeiders die in de jaren ‘60/’70/’80 naar Nederland zijn gekomen. Jaarlijks gaan deze studenten in de zomermaanden op vakantie naar Turkije. De meesten combineren deze vakantie met familiebezoeken. Turkije is een groot land, met verschillende culturen, waarden en normen.  De studenten geven vaak aan dat ze graag willen ervaren hoe het leven in Turkije is, het dagelijkse leven. Tijdens een vakantie maken ze namelijk Turkije op een andere manier mee, maar als ze daar gaan werken (stage lopen) leren ze een ander Turkije kennen. Ze maken kennis met de werk- en leefcultuur, zij krijgen de mogelijkheid om in de routine mee te gaan. 

Deel van twee culturen

De studenten zijn deel van twee culturen. Ze zijn opgegroeid in Nederland met meestal van huis uit een Turkse opvoeding met de bijbehorende Turkse taal, cultuur, waarden, normen en gewoontes. Maar anderzijds ook een stuk van de waarden, normen, cultuur, gewoontes en taal van Nederland. Dat vormt hun persoonlijkheid. Ze zijn in Nederland opgegroeid, maar sommigen willen meer weten van de leefwijze in Turkije. Een stage in Turkije maakt dat mogelijk.

Verschillende stageplaatsen

Turkije is een groot land, het heeft een oppervlakte van 783.562 km₂ en ruim 80 miljoen inwoners. In de afgelopen jaren heb ik studenten geplaatst bij verschillende bedrijven in verscheidene plaatsen in Turkije, voorbeelden van plaatsen waar ik onze studenten heb geplaatst zijn; Istanbul, Ankara, Antalya, Izmir, Denizli, Nazilli, Bolu, Trabzon, Aksaray, Kayseri, Adana, Antakay, Malatya. Dit zijn allemaal geaccrediteerde stageplekken. 

Werkwijze

Voordat de studenten op stage gaan, beleg ik een aantal bijeenkomsten, waarin ik het een en ander uitleg en toelicht over de werkwijze, gewoontes en hun stageplekken. Als ze op stage zijn, heb ik wekelijks contact met onze studenten, dit ervaren zij als erg prettig. Ik merk dat studenten het erg spannend vinden om zo een stap te zetten in hun leven. De meeste studenten beheersen de Turkse taal wel, maar toch schieten ze soms tekort in hun woorden, bepaalde uitdrukkingen vinden ze lastig en de omschakeling van cultuur is ook een bekend fenomeen wat ik vaak hoor van de studenten.

Leerzame periode

Tijdens hun stage geven de studenten vaak al aan dat ze het een geweldige ervaring vinden. Nadat ze terug zijn evalueer ik met hun de stageperiode. In dit evaluatiegesprek komt bij de meeste studenten naar voren dat ze het een leuke, leerzame periode vinden waarin ze vinden dat ze zelfstandiger en volwassener zijn geworden. De meeste studenten geven ook aan dat ze een enorm verschil ervaren tussen de Turkse gemeenschap hier en de Turkse mensen in Turkije. Als ik hier op door vraag, geven ze aan dat de mentaliteit, denkwijze, leefwijze van de mensen in Turkije niet strookt met het beeld dat zij hadden. Het leven gaat in Turkije tot laat in de avond door volgens onze studenten, de winkels sluiten op late tijdstippen en mensen hebben na het werk meestal nog sociale contacten. Ook geven ze aan dat het werktempo en de werkcultuur verschilt ten opzichte van Nederland, ze vinden dat de mensen daar erg relaxed hun werkzaamheden uitvoeren. Wat hun ook opvalt is, dat hun collega’s erg behulpzaam, zorgzaam en betrokken waren. Dit werd dan ook als erg positief ervaren. 

Dubbele voldoening

Als ik zie en hoor dat zij met voldoening terugkomen en wat zij in hun levensrugzakje hebben gestopt, geeft dit mij weer voldoening!

Serap Karpuz- Gevrekoğlu

WINNEN:
Echt zijden sjaal

Wat zijn ze mooi hè, die zijden sjaals!
Maar ook heel fijn om te dragen. Zijde heeft namelijk een regulerend en isolerend vermogen. Het houdt je koel in de zomer en warm in de winter. 
Ben jij de winnaar bij de nieuwe kennisquiz? Dan mag je bij de Zijdewinkel een subtiel glanzende pongee sjaal of een matte chiffon sjaal uitzoeken. 

De Zijdewinkel verkoopt niet alleen zijden sjaals. Ben je geïnteresseerd in textiele werkvormen, dan moet je beslist een kijkje op de fraaie en uitgebreide website nemen. Je vindt er materialen om bijvoorbeeld stoffen te verven, zijde te beschilderen, woondekens te breien, te vilten en nog veel meer. Bovendien verzorgt de Zijdewinkel verschillende workshops en lessen, variërend van privé- tot groepslessen en van serieuze theorie- en technieklessen tot fun workshops.

Maar je kunt zo'n mooie sjaal ook WINNEN! Als je de reportages en artikelen gelezen hebt, zijn de vragen uit de kennisquiz niet zo moeilijk te beantwoorden. Bovendien kun je er alle tijd voor nemen. En wees gerust: je hoeft echt niet alles goed te hebben om een kans te maken, de winnaar wordt getrokken uit alle inzendingen.
De kennisquiz bestaat uit twaalf vragen. Veel succes!
En zo zijn we dan weer aan het einde gekomen van de eerst editie in 2019 van Impressie Turkije. 
Ik hoop dat je ook deze weer met veel plezier gelezen hebt.

oproep

Wil je helpen het blad in de lucht te houden en het groot, sterk en gezond te maken? Deel je ervaringen dan op de sociale media - met groepen, met vrienden en kennissen - en zorg er met mij en anderen voor dat Impressie Turkije bij alle Nederlandstalige Turkijeliefhebbers bekend wordt. Onder elk artikel vind je de buttons om te delen.

Dank voor het lezen!

Klaske Kassenberg

Hoofdredacteur Impressie Turkije
Klaske Kassenberg

In de zomer van 2005 kwam ik met twaalf kratten aan persoonlijke bezittingen naar Turkije, met als doel: schrijfster worden. In die opzet slaagde ik, ondertussen steeds meer in de ban rakend van het land waar ik nu woonde. 

Mijn drang te willen doorgronden en mijn talent te kunnen verwoorden, vormen een dynamische combinatie waarmee ik van Impressie Turkije een onderscheidend magazine wil maken. Een magazine dat blijft verrassen en boeien. Elke editie weer.

Een aanrader om te lezen?
Zegt het voort!

Naar de tandarts in Alanya? Kamil Küçükyıldız, implantaten, kronen en andere behandelingen.


>