Tweemaandelijks online magazine over Turkije

Modderbaden en warmwaterbronnen in Turkije

Een bijdrage van Fran Kusters

In het artikel over aardbevingen in Turkije kon je lezen over de verschillende breuklijnen waar Turkije mee te maken heeft. Een ander aspect van dit fenomeen is het voorkomen van thermale bronnen en minerale modder in Turkije. Het baden in het warme water of de minerale modder – ook wel fango genoemd – wordt verondersteld helend en zuiverend te zijn.

Minerale modder en thermale baden door de eeuwen heen

Het gebruik van modderpleisters en –baden was volgens onderzoek zowat 6000 jaar geleden reeds gekend. En uit schriftelijke overlevering weten we dat de Romeinen de modder aanbrachten bij gewonde soldaten om hen vlugger en beter te laten genezen.
Rond 1800 werd de kracht van modderbaden in Europa herontdekt en intussen heeft de moddercultuur zowat overal ter wereld weerklank gekregen. Je vindt ze in Zuid-Amerika, Jordanië, Italië, Roemenië en dus ook in Turkije.
Ook de geschiedenis van thermale bronnen gaat ver terug. Hippocrates en Plinius de Oudere spraken al over het gebruik van minerale wateren ter voorkoming, verlichting of genezing van ziekten. Dit kon zowel voor inwendig als uitwendig gebruik zijn.

De werking van de baden

Door vulkanische activiteit komen er tal van scheikundige elementen vrij die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Zwavel is zo’n element, net als calcium, sodium, magnesium, bicarbonaat, carbondioxide en radon. Deze elementen vind je in wisselende samenstelling terug in het grondwater. Over het algemeen kun je stellen dat ze een zuiverende werking hebben, de bloedcirculatie bevorderen en ontstekingsremmend zijn.
De fango bestaat naast het mineraalhoudende grondwater ook nog uit klei, algen en andere micro-organismen. Het heeft een licht blauwgroenige kleur.
De thermale baden bieden voornamelijk soelaas bij spier- en gewrichtpijnen. De modder werkt bovendien erg goed bij allerlei huidproblemen. Voornamelijk bij een huid die lijdt onder zware acne, psoriasis of eczeem merk je al vlug een verschil. Ook bij insectenbeten, huidontsteking en zonnebrand krijg je een verlichting van jeuk of pijn en een vlug herstel.
Bovendien – en dat is zeker niet te versmaden – lijkt je huid een verjongingskuur te hebben ondergaan!

Man in modderbad
Genieten van een bad in minerale modder

Van een modderbad moet je natuurlijk in de eerste plaats genieten. Dompel je onder voor een 5 à 10 minuten. Geniet van het speciale effect, veroorzaakt door het zwavelhoudende water, waardoor je gaat drijven op de modder. Net zoiets als in de Dode Zee. Je kunt dus nooit wegzakken in een natuurlijk modderbad. Als je uit het modderbad komt, ga je de fossielmodder in een dun laagje aanbrengen op het gelaat, de haren en het volledige lichaam. Nu ga je rusten en de zon zijn werking laten doen. Laat de modderklei volledig opdrogen zodat je alle natuurlijke olie opneemt. Bij het opdrogen verandert de modder van blauwig-groen naar grijswit. Nu de modder volledig wittig is ga je met zachte circulaire bewegingen de modder afwrijven. Het laatste stoflaagje kun je afdouchen of ga lekker zwemmen in een natuurlijke waterloop. Ervaar hoe heerlijk zacht je huid aanvoelt, hoe jeuk of pijn is verlicht en hoe stralend je huid eruit ziet.           

Man smeert jonge vrouw in met modder
Opdrogen in de zon
Logo Krater
Genieten van een warmwaterbad

Bij ieder warmwaterbad krijg je informatie over de precieze samenstelling van het water. Dit is door de Turkse overheid verplicht gesteld, evenals de toelichting over hoe lang je in het water op een veilige manier mag blijven. Het is steeds aan te raden korte periodes in het warme water te blijven en dan even af te koelen. Mensen met bloedvat- of hartproblemen kunnen beter eerst checken bij hun arts.

Thermaal bad
Een Turkse traditie?

Wel voor wat betreft de thermale waterbronnen. Gedurende het Ottomaanse Rijk werd de traditie bijvoorbeeld ook overgebracht naar Bulgarije en de andere Balkanlanden.
De modderbaden zijn vooral in trek bij de Europese toeristen, de Turken geloven er helemaal niet in en je zult ze dan ook maar mondjesmaat een modderbad zien nemen.

Waar vind je de minerale modder en warmwaterbaden

Zowat over het ganse land kun je genieten van de warmwaterbaden met temperaturen van 30 tot wel 60°C. Er zijn meer dan 1000 van deze bronnen in Turkije, de heetste hebben een temperatuur van maar liefst 110°C. De meest bekende thermale bronnen zijn die aan de Egeïsche kust. Verder de thermale baden rond Eskisehir, Denizli en Kütahya, bij de skigebieden van Bursa, op het prachtige hoogplateau van Ayder in het Kackargebergte en aan het meer van Köyceğiz bij Dalyan.
De echte natuurlijke modderbaden vind je bij Dalyan en Çanakkale.

Thermaal bad
Minerale modder
Wist je dat

… in Turkije nog steeds heel wat patiënten door hun dokters worden doorgestuurd voor een warmwaterbronkuur?

… het bronwater erg heilzaam is bij vormen van reuma, bij revalidatie na een operatie, bij spierpijnen of –ziektes en bij spastische aandoeningen?

… het heerlijk ontspannend werkt na een drukke dag?

… de weg naar Afyon door de Turken wordt aangeduid als “De Kliniekweg”? Dit omdat je er een aaneenschakeling hebt van grote thermale kuurhotels.

… dat het thermale water meer en meer wordt gebruikt om openbare gebouwen te voorzien van warm water en verwarming en Turkije koploper is in het gebruik van alternatieve energiebronnen? Ook voor het verwarmen van serres – voornamelijk bij tomatentelers – wordt deze energiebron nu volop gebruikt.

… dat mineraal water onder medisch toezicht ook kan worden gedronken voor het geval je last hebt van gal- of nierstenen?

Een aanrader om te lezen?
Zegt het voort!

Meer lezen van Klaske Kassenberg?


Beloofd: in elk boek komt Turkije voor.
Met veel leesfragmenten op de website.Nu met 20% actiekorting
Voer bij kortingsbon 'Impressie Turkije' in en de korting wordt automatisch verrekend.
Actie geldig tot en met 15 september 2019


>