Mimar Sinan was de eerste architect die rekening hield met aardbevingen. Geen van zijn werken is door aardbevingen vernield. Hij blonk uit in de mathematica en wist de inwerkende krachten nauwkeurig te berekenen. Sinan had bovendien oog voor het grote geheel, maar ook voor het detail. Zijn bouwwerken zijn daardoor prachtig in balans.
Sinan was geïnspireerd en uitgedaagd door de Byzantijnse Hagia Sophia met zijn enorme koepel. Hij legde zich toe op de techniek van het bouwen van koepels en beheerste deze tak van sport al snel als geen ander. Sinan verwerkte in zijn werken tal van hele, halve en kwartkoepels.
De drie belangrijkste werken zijn alle drie moskeeën, twee daarvan staan in Istanbul, de derde staat in Edirne, dat de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk was voor Constantinopel het werd.
De eerste belangrijke niet-militaire opdracht voor Sinan was de bouw van een mausoleum en moskee voor de zoon van Süleyman I en zijn vrouw Hürrem, Mehmet. De titel ‘şehzade’ betekent prins. Mehmet was de eerste wettelijke zoon en beoogde opvolger van Süleyman. Mehmet stierf echter op 22-jarige leeftijd aan pokken.De moskee heeft een vierkante basis met daarop een 37 meter hoge koepel die een diameter heeft van 19 meter. Vier halve koepels flankeren de centrale koepel, deze breiden de ruimte onder de koepel uit. Tegelijkertijd brengen de halve koepels de vier pijlers die de grote koepel stutten, min of meer in de verdrukking. Sinan heeft om die reden deze techniek later nergens meer toegepast. Ondanks dit ‘foutje’ beschouwde Sinan – en met hem vele anderen – de Şehzade moskee als een van zijn beste werken.Naast het mausoleum en de moskee maken twee madrassa’s, een gaarkeuken waarin maaltijden voor de armen bereid werden en een karavanserai deel uit van het complex. De bouw startte in 1543 en was voltooid in 1548.
In 1549 gaf Süleyman I opdracht tot de bouw van een moskee die een grotere koepel moest krijgen dan de Hagia Sophia. Sinan ontwierp een moskee met koepel die net zo groot was in diameter (27,25 meter), maar wel hoger was dan die van de Hagia Sophia (53 meter). In 1550 werd met de bouw begonnen en zeven jaar later was het complex klaar.
In de hoge koepel zijn tal van openingen die enerzijds het massieve van de koepel sterk afzwakken en anderzijds veel licht naar binnen laten.
De moskee werd verlicht door tal van olielampen. Sinan had de luchtstromen berekend en zorgde ervoor dat de roet werd meegevoerd naar een speciale ruimte bij de hoofdingang van de moskee. De opgevangen roet werd gebruikt om inkt van te maken.
Bij de moskee bevinden zich de graftombes van Süleyman en zijn vrouw Hürrem. Ook Sinan zelf is op het terrein begraven, aan de noordzijde van de moskee.
Ook tot dit complex behoren madrassa’s, een gaarkeuken en een karavanserai, maar ook een badhuis en een ziekenhuis.
Deze moskee in Edirne wordt het meesterwerk van Mimar Sinan genoemd. Bij dit bouwwerk is het hem in ieder geval gelukt een grotere koepel dan die van de Hagia Sophia te bouwen, namelijk een koepel van ruim 31 meter in doorsnee. De koepel rust op 8 steunbeertorentjes die met bogen verbonden zijn met de binnenmuren. Op de hoekpunten van de vierkante basis zijn halfkoepels gebouwd. Meer nog dan bij de Süleymaniye moskee baadt de moskee in het licht dat door de openingen in de koepel valt.
De moskee is gebouwd in opdracht van Sultan Selim II. Deze wilde een rijk gedecoreerd interieur en dat is het dan ook geworden. Van de prachtig beschilderde tegels en gekalligrafeerde teksten, beschilderde struisvogeleieren, duizenden olielampen, spiegelornamenten en speciaal voor de moskee geweven tapijten zijn helaas alleen de decoratieve tegels en teksten overgebleven.
Uniek is de gebedsnis die in een aparte uitbouw met ramen is geplaatst en daardoor een duidelijk accent van licht heeft gekregen.
Heel interessant verhaal. Ik weet dat in New Delhi ook op basis van kennis van deze architect is gebouwd.
Dank je wel, leuk om te horen!
Met veel plezier gelezen, dank je.
Jij bedankt voor je reactie, Berry!