Wordt Alanya het nieuwe sporttrainingsmekka
van de wereld?

Als het aan de gemeente en aan Marcel Boonstra – oud-voetballer FC Volendam en SFK Moss Noorwegen – ligt, wel!

Ook al kom of woon je al jaren in Alanya, de kans is groot dat je niet weet wat voor geweldige sportfaciliteiten hier zijn. Zo vind je hier een Olympisch zwembad, sporthallen met faciliteiten op Olympisch én Para Olympisch niveau en meerdere voetbalstadions.

Alanya heeft de laatste jaren 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in sportaccommodaties en die liggen allemaal klaar om gebruikt te worden. Vooral de maanden oktober tot en met mei zijn uitstekend geschikt voor trainingskampen in (bijna) alle takken van sport. Voor recreatie-, amateur- en semi-profsporters van alle leeftijden en zowel voor valide als minder valide sporters.

De plannen van Marcel Boonstra

Marcel Boonstra moest in 1989 zijn voetbalcarrière staken wegens een acute vorm van reuma. Na maanden van revalideren kon hij tegen de verwachting in weer lopen, maar voetballen was niet meer mogelijk.
De sport liet hem echter niet los en hij trainde diverse jeugdclubs op hoog niveau. In Spanje was Marcel betrokken bij het organiseren van sportieve vakantiereizen en trainingskampen. Toen hij in 2014 bij vrienden in Alanya logeerde, zag hij al snel de potentie van de populaire badplaats aan de Turkse zuidkust. 

Welke sportfaciliteiten heeft Alanya te bieden?

In en rond Alanya vind je meerdere voetbalstadions en trainingsvelden. Niet allemaal van even hoog niveau, maar de serieuze amateurclubs kunnen hier zeker uit de voeten. In de toekomst zal er verder geïnvesteerd worden om de velden op semi-professioneel niveau te krijgen. 

Voetbalstadion

Een olympisch zwembad met faciliteiten voor sporters met een beperking.

Olympisch zwembad Alanya, zwemmers duiken het water in

Twee sporthallen met vloeren van olympische kwaliteit. Deze vloeren beschikken over een speciaal soort vering waardoor ze een schokdempend effect hebben op de gewrichten. 

Sporthal Alanya
Sporthal met basketbal

Voor de nabije toekomst zijn twee hockeyvelden voorzien, beide ook op olympisch niveau.

Verder zijn zee en stranden geschikt voor tal van recreatieve sporten en plezier.

Groepje mannen laat man in zee duiken


Wat heeft Alanya nog meer te bieden?

* Zon, heel veel zon! Met meer dan 300 dagen zon per jaar is de Turkse Riviera een heerlijke bestemming voor sporters, of dat nu recreatief is of op topniveau. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden is 17 à 18 graden overdag. Een heerlijke temperatuur om bij te sporten! En wist je dat het sterke zonlicht zorgt voor een extra aanmaak in de hersenen van de ‘geluksstofjes’ serotonine en dopamine? Ook het zoutgehalte in de lucht en de zee is heilzaam voor lichaam en geest. Fijne omstandigheden om lekker te sporten, toch?

* Cultuur, eeuwenoude cultuur! De gemeente Alanya heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in het toegankelijk maken van de overblijfselen uit de glorietijd van Alanya onder Sultan Alaaddin Keykubat in de dertiende eeuw. Het kasteel, de scheepswerf, de Rode Toren, de oude marktplaats, stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken.

* Gezelligheid en vermaak! Restaurantjes zijn er volop te vinden en als je vertier zoekt buiten de nabije omgeving, dan zijn er leuke dagtrips als een jeepsafari, boottocht, raften, een trip naar de Sapadere Kanyonu of de watervallen van Manavgat. Ook een Turkse avond – met buikdanseres – is leuk om eens te bezoeken.

* Shoppen, shoppen, shoppen! Turkije staat onder andere bekend om goedkoop textiel en leer. In de vele winkeltjes, maar ook op de markt kun je heel goed slagen als je je garderobe aan wilt vullen. Ook sieraden, parfums en zonnebrillen kun je goed scoren in Alanya. Afdingen is een must, maar onthoud daarbij dat ook de verkoper zijn brood moet verdienen.

* Gastvrijheid en dienstbaarheid! Wees niet verbaasd als je overal een glaasje thee wordt aangeboden of als je op sleeptouw wordt genomen als je ergens de weg vraagt. De Turkse bevolking maakt het je als toerist graag naar de zin, zij zien je het liefst volgend jaar weer terug. Dat is meteen ook de reden waarom je niets zult merken van politieke of andere spanningen.

* Natuur, overweldigende natuur! Er worden dagtrips aangeboden de bergen in of naar de watervallen, maar je kunt ook op eigen gelegenheid – met een huurauto of met de bus of een taxi – gaan. Speciale aanraders zijn de Dimçayı (een rivier waaraan vele restaurants en picknickplaatsen liggen), de Dimmağarası (een druipsteengrot) en de Sapadere Kanyonu.

* Eten en drinken! De Turkse keuken is een zeer gevarieerde én gewaardeerde keuken met veel verse groenten, salades en gegrild vlees en vis. Gezond en lekker! Erg lekker zijn de zogenoemde ‘meze’, bijgerechtjes en voorafjes die samen met brood ook goed zijn voor een hele maaltijd. De nationale alcoholische drank is rakı, een anijsdrank die wit kleurt als ze met water gemengd wordt.

Para-sporters in Alanya 

De para-sporters vormen een bijzondere groep onder de sporters. Niet alleen omdat er fysieke verschillen zijn, maar ook omdat de saamhorigheid veel groter is. Voor deze groep is het uitwisselen van ervaringen veel belangrijker dan voor andere sporters en duizenden para-sporters over de hele wereld houden elkaar op de hoogte van bijvoorbeeld de trainingskampen die ze (gaan) doen. Binnen de wereld van de para-sport bestaan geen centrale punten waar men geregeld bij elkaar komt, terwijl daar wel behoefte aan is. Alanya zou deze functie kunnen vervullen. De maanden november tot mei zijn qua temperaturen bijzonder geschikt om te sporten.
Wereldwijd zijn er 3,5 miljoen mensen met een beperking die aan sport doen. Op topniveau zijn dat er 800.000.

Ouderensport in Alanya

Wereldwijd zijn er heel wat 55-plussers die nog actief aan sport doen. Maar er zijn er ook genoeg die gestopt zijn met sporten vanwege fysieke problemen. Voor deze groep bestaan gerichte programma's waarbij gezelligheid en gemoedelijkheid voorop staan. Wederom heeft Alanya met zijn aangename klimaat in de wintermaanden de groep 'ouderen' heel wat te bieden. 

Concrete plannen van Marcel Boonstra

Wie een uurtje met Marcel praat, weet het: hij barst van de ideeën! 
Om te beginnen heeft hij Sportive Travel opgezet. Sportive Travel biedt reizen met sportprogramma's op maat. Van vakanties met een sportief tintje tot complete trainingsprogramma's voor prof-sporters.
Overigens biedt de organisatie ook programma's voor degenen die al in of rond Alanya wonen en geen gebruik willen/hoeven maken van een hotel.

Houd voor nieuwe projecten van Marcel Boonstra in samenwerking met de gemeente Alanya deze pagina van Impressie Turkije in de gaten!  

Wat gaat dit Alanya brengen?

Alanya is een stad die drijft op het toerisme, met name het zomertoerisme. Dat gaat veranderen als er in de winter groepen sportieve toeristen komen. Voor de direct betrokkenen als hotels, restaurants, vervoerders, trainers, organisatoren en zo meer, maar indirect zal de hele gemeenschap van Alanya gaan profiteren. 
Daarbij zal ook het upgraden van de sportvelden, de aanleg van de hockeyvelden en het onderhoud ervan goed zijn voor de werkgelegenheid. 
Ten slotte zal ook de Alaaddin Keykubat Universiteit van Alanya - met de afdeling Toerisme - kunnen bijdragen aan en profiteren van de ontwikkelingen. 

Het laatste nieuws
het eerst op Impressie Turkije

Het contract met de gemeente is getekend: er is een driejarige samenwerking vastgelegd tussen Marcel Boonstra en de gemeente Alanya.

Ondertekening contract gemeente - Marcel Boonstra
Samenwerking Marcel Boonstra - gemeente Alanya

Eerste belangrijke punt op de agenda:
Voor komend voorjaar organiseert Marcel Boonstra samen met de gemeente Alanya een internationaal voetbaltoernooi. Marcel doet de organisatie, de gemeente regelt onder meer de transfers, materieel en bijvoorbeeld vrijwilligers. Binnenkort volgen meer details!

Logo internationaal voetbaltoernooi 2019
Een aanrader om te lezen?
Zegt het voort!
Gerelateerde artikelen
Geen gerelateerde artikelen gevonden
  • BertusHolkema schreef:

    Goed gedaan Marcel

  • >