Tweemaandelijks online magazine over Turkije

Erciyes Tourism Center

Al in de jaren ’40 van de vorige eeuw werd op de berg Erciyes gewerkt aan faciliteiten voor bergbeklimmen en wintersport. In 1941 werd het eerste chalet voor gasten gebouwd en in 1963 werd de eerste skilift in gebruik genomen. Deze stoeltjeslift heeft nog tot 1996 dienst gedaan.

Het Erciyes Masterplan is een prestigieus project om de wintersportmogelijkheden van Erciyes verder uit te breiden én om de mogelijkheden van zomertoerisme beter te benutten.

In 2014 was het Masterplan geheel gerealiseerd. De Erciyes wil als het Erciyes Tourism Center de concurrentie met de Alpen aangaan.

De berg Erciyes

De Erciyes is met 3.916 meter de hoogste berg van Midden Anatolië, gelegen in de provincie Kayseri. Het is een inactieve stratovulkaan.  Dit wil zeggen een vulkaan die is opgebouwd uit vele lagen lava, puin, as en ander materiaal dat bij de uitbarstingen over de vulkaan werd uitgestort. De regelmatige uitbarstingen begonnen zo’n 30 miljoen jaar geleden. De laatste uitbarsting van de Erciyes vond waarschijnlijk in 253 voor het begin van onze jaartelling plaats zoals afbeeldingen op oude Romeinse munten vertellen. Op een lavavlakte in India (de Deccan-traps) na, is de Anatolische hoogvlakte het meest uitgestrekte gebied met vulkanische gesteenten.

Erciyes bij avond, met Kayseri op de voorgrond

De majestueus ogende berg met de eeuwige sneeuw op de toppen heeft altijd gevoelens van ontzag opgeroepen. Voor velen was het zelfs een heilige berg, vergelijkbaar met de Olympus in Griekenland. Grotten en tempels op de top van de berg die dienst deden als gebedsplaatsen voor priesters, worden bij slecht weer nog gebruikt als schuilplaats voor bergbeklimmers en andere sportievelingen.

De ontwikkeling van het Masterplan

Eind 2005 vonden de eerste gesprekken met het Oostenrijkse specialistenteam ATC (Austrian Tourism Consultants) plaats. Er werd een stappenplan opgesteld waar een uitgebreid analytisch onderzoek deel van uitmaakte. In de eerste plaats werd aan deskundigen gevraagd wat het effect van de opwarming van de aarde op de Erciyes zou zijn voor een termijn van twintig tot dertig jaar. Dit effect bleek te verwaarlozen en daarna werden twee jaar lang gegevens verzameld met betrekking tot temperaturen, wind, zonuren en de bodemgesteldheid. Op basis daarvan werden de beste plekken voor de nieuwe skipistes vastgesteld. Vervolgens werd er een capaciteitsanalyse gemaakt om te bepalen hoeveel skiliften, parkeerplaatsen, hotels, restaurants en dergelijke nodig waren. Er werden verschillende alternatieve plannen opgesteld en ondertussen kocht de provinciale overheid ongeveer 26 vierkante kilometer grond op de berg aan.

Vervolgens werd er hard gewerkt aan het verbeteren van de infrastructuur en het klaarmaken van nieuwe skipistes die soms verbreed of afgevlakt moesten worden. Natuurlijk zijn deze pistes ontworpen naar de regels van de Internationale Ski Federatie. Tegelijkertijd werden er hotels gebouwd met een totale capaciteit van 5.000 bedden, het aantal restaurants werd uitgebreid, er kwamen winkels, een congrescentrum en 9 voetbalvelden met bijbehorende sportfaciliteiten.

Overzichtskaart Erciyes Kayseri

Al die grootse plannen werden met oog voor detail uitgewerkt en uitgevoerd. Zo is er bijvoorbeeld een speciale opmaak voor borden en bewegwijzering ontworpen met aandacht voor compositie en totaalbeeld van de teksten. Het hele complex straalt eenheid, luxe en comfort uit en biedt dat natuurlijk ook.

De realisatie van het Erciyes Masterplan heeft ertoe geleid dat in Kayseri grootschalige sportevenementen als het WK, wedstrijden voor wereldbekers en de Olympische Winterspelen gehouden kunnen worden. In dat kader zijn er pistes aangelegd die speciaal voor topsporters ontwikkeld zijn maar die in de weekenden ook door de ervaren zwarte-piste-skiërs gebruikt mogen worden.

Snowboarden op de Erciyes
Skiën op de Erciyes
Wintersport op de Erciyes

Vanaf eind november tot begin mei is het in principe mogelijk van (verse) sneeuw op de Erciyes te genieten. Sneeuwkanonnen kunnen voor een oppervlakte van maar liefst 170 hectare worden ingezet als dat nodig is. Gemiddeld valt er jaarlijks 2 tot 5 meter sneeuw, het meeste daarvan valt in januari en februari.

Het zwaartepunt van de wintersportmogelijkheden ligt bij het skiën, er ligt 160 kilometer aan onderling verbonden skipistes in drie verschillende moeilijkheidsgraden. Er zijn 11 blauwe skipistes (makkelijk), 15 rode (gemiddeld) en 4 zwarte (moeilijk). Het gebied ligt op de oostelijke en noordelijke helling van de Erciyes op een hoogte tussen de 2.200 en 3.100 meter.

Gondel bij avond

20 skiliften overbruggen bij elkaar 35 kilometer en ze kunnen samen ruim 35.000 mensen per uur vervoeren. Omdat men uitgaat van ongeveer 30.000 wintersporters per dag, zijn de wachttijden bij de skiliften te verwaarlozen.

Er zijn 4 locaties van waaruit de skigebieden betreden kunnen worden; Tekir, Kabak Tepe, Hacılar en Hisarcık. Er is één skipas die toegang tot deze vier locaties geeft. Op alle locaties bevinden zich de basisvoorzieningen als restaurants, winkels, eerstehulpposten en kleedruimtes. En op alle vier locaties kun je lessen nemen en materialen huren. Het hele gebied is geschikt voor alpineskiën en vrije stijl skiën. Ook zijn er op elke locatie ‘pretparken’ te vinden met attracties voor jong en oud. Ouders kunnen hier hun (jonge) kinderen met een gerust hart aan deskundige begeleiding overlaten.

Kinderen op een slee

Bij Hacılar kan men tevens sleeën, snowboarden of een sneeuwscooter huren en vanaf Hisarcık kan een helikopter de liefhebbers naar natuurlijke sneeuwgebieden brengen waar van het skiën in ongerepte poedersneeuw genoten kan worden. Op het meer dat bij Tekir en Kabak Tepe ligt, kan men schaatsen en bij Kapak Tepe is ook snowkiting mogelijk. Bij Tekir bevinden zich alle hotels en er ligt daar ook een groot picknickterrein.

Schaatsen op het meer

Vanuit het centrum van Kayseri is er gratis busvervoer naar alle vier locaties. Bovendien is er een shuttleservice tussen de locaties onderling. 

Bereikbaarheid

Kayseri ligt in de landstreek Cappadocië, het bekendste toeristengebied van Turkije. Plaatsen als Göreme, Ürgüp en Zelve liggen op ongeveer 60 kilometer afstand van de Erciyes. Beide bestemmingen kunnen daarom uitstekend in één vakantie gecombineerd worden.

De luchthaven van Kayseri ligt op een kleine 30 kilometer van de berg Erciyes. Er gaan bussen vanaf het vliegveld naar Tekir, waar de hotels gelegen zijn.

Vanuit het centrum van Kayseri zijn er regelmatige – gratis – busverbindingen. Veel hotels in de stad hebben bovendien hun eigen shuttleservice naar de berg.

Een aanrader om te lezen?
Zegt het voort!

Riks de Jong - Turkije Specialist


>