Tweemaandelijks online magazine over Turkije

Pauluspad 

wandelen in Turkije

Turkije is een land waar je eindeloos kunt wandelen, klimmen en klauteren. Genietend van adembenemende vergezichten, sprankelende watertjes en imposante overblijfselen uit lang vervlogen tijden. Het Pauluspad – of op zijn Engels St Paul Trail – is het tweede langeafstandswandelpad van Turkije, gemarkeerd en in kaart gebracht door Kate Clow.


Kate Clow

De Engelse Kate Clow woont al bijna dertig jaar in Turkije. Gefascineerd door de rijkdom aan oude beschavingen ontwikkelde ze een netwerk dat de centra van die oude beschavingen met elkaar verbindt. Ze onderzocht oude routes en wegen en creëerde zo het eerste langeafstandswandelpad van Turkije: de Lycische Weg – Lycian Way – die in 1999 werd geopend. Negen jaar later was het Pauluspad tot stand gekomen. Deze route volgt de mogelijke weg die de apostel Paulus en zijn metgezel Barnabas tijdens hun eerste zendingsreis aflegden.


Pauluspad

Het Pauluspad bestaat uit drie delen; twee ‘poten’ en een 'kopstuk'. In totaal is de route zo’n 500 km lang en varieert in hoogte van 700 meter tot 2200 meter – twee bergtoppen van meer dan 2600 meter hoogte daargelaten, die je mag maar niet hoeft te beklimmen. De tocht is vrij pittig en voert regelmatige over steile, smalle geitenpaadjes en je moet dus echt wel wat wandelervaring hebben om deze tocht te maken. Maar ook zijn er stukken waar je over de resten van antieke Romeinse wegen loopt en goed begaanbare veldwegen. Het landschap is heel gevarieerd met diepe kloven, meren en bergen. En steeds weer doemen onverwachte brokstukken op van een oeroude beschaving.

Een stukje oude weg

Je kunt vanaf Antalya of bijvoorbeeld Eğirdir of Sütçüler enkele wandelingen als dagtocht maken, maar als je langere stukken wilt lopen, zul je onderweg moeten kamperen of overnachten in kleine pensions of bij een gastvrij gezin in een van de piepkleine dorpjes waar de tocht langs voert.

De echte avonturiers regelen dit zelf, maar wil je graag wat zekerheid en minimaal comfort, kies dan voor een door Middle Earth Travel georganiseerde tocht. Je kunt kiezen uit een begeleide groepsreis met gids  en een uitgezette tocht zonder gids die je individueel kunt lopen. De begeleide groepsreis is van 8 tot 17 september 2018. Wil je op een ander moment met een groep onder begeleiding van een gids wandelen, dan kun je contact opnemen met de reisorganisator. De tocht zonder gids kun je gewoon zelf plannen van mei tot en met oktober. Bij beide reizen geldt dat de bagage voor je vervoerd wordt van de ene overnachtingsplek naar de andere, je neemt alleen je rugzak met benodigdheden voor de tocht van die dag mee.

De website van Middle Earth Travel is in het Engels, maar er is ook een Nederlandse partner bij betrokken. Je kunt in het Nederlands contact opnemen en de beschrijvingen en routeaanwijzingen zijn ook in het Nederlands.
Leuk om te weten: een van de partners van Middle Earth Travel heeft samen met Kate Clow een deel van het Pauluspad gemarkeerd en kent de route op zijn duimpje. Voor beide georganiseerde reizen zijn de mooiste stukken geselecteerd.

Als je het hele Pauluspad wilt lopen, reken dan op vier tot zes weken. Middle Earth Travel organiseert ook maatreizen, neem contact op als je speciale plannen of wensen hebt.
De beste tijd om de route te lopen, is het voor- en najaar, maar ook in de zomer is het goed te doen omdat het op deze hoogtes niet zo heet is als bijvoorbeeld aan de zuidkust. 

De route

Kaartje Pauluspad

Het Pauluspad begint ten oosten van Antalya – vanaf het antieke Perge of vanuit Aspendos – en voert dan het binnenland in naar het rivierengebied van Isparta. Het stadje Yalvaç, waar Paulus een van zijn eerste kerkgemeenten stichtte, is het eindpunt van de wandeltocht.

Hoe weet je hoe je lopen moet?

  • Net als bij de andere officiële langeafstandswandelpaden wordt de route gemarkeerd door rode en witte verfstrepen op bijvoorbeeld bomen en grote stenen.
  • Daarnaast is de route ook GPS gemarkeerd. Er zijn 800 GPS-coördinaten, waarmee bijvoorbeeld de ligging van dorpswinkeltjes en bruikbare waterputten en bronnen zijn aangegeven.
  • Voor de iPhone kun je ook een speciale (betaalde) app downloaden. Deze leidt je de hele route via gedetailleerde kaarten en vertelt waar je eventueel kunt overnachten, waar interessante dingen te zien zijn en nog veel meer.

Tot slot is de wandelgids van Kate Clow een echte aanrader, zeker ter voorbereiding op de tocht. Het boek is in het Engels, maar het taalgebruik is relatief eenvoudig en aangepast aan anderstalige gebruikers. Bevat heel veel informatie over de geschiedenis van de streek en de archeologische vindplaatsen. Daarnaast veel praktische tips en bruikbare informatie. Alle GPS-punten zijn bijvoorbeeld ook in het boek opgenomen. Door het boek te kopen, steun je tevens het voortreffelijke werk van Kate!


Kate Clow

The St Paul Trail, Turkey’s second long distance walk

ISBN 9780957154711

Liever biken dan hiken?

Middle Earth Travel heeft een aparte website met verschillende mountainbiketochten. Eén van de tochten voert door het Turkse merengebied en volgt - waar kan - het Pauluspad. Over deze en andere bikingroutes kun je op de zusterwebsite van Middle Earth Travel lezen.

Pauluspad

een korte impressie in beelden

Beşkonak met de Köprülü Kanyon

Antieke stad Pednelissos

Wonderlijke rotspartijen

Het dorpje Yeniköy bij Adada, met dank aan Middle Earth Travel


Adada, de plaats waar de twee poten van het Pauluspad samenkomen

Een aanrader om te lezen?
Zegt het voort!

Middle Earth Travel

>