Tweemaandelijks online magazine over Turkije

Patara

Patara is een dorpje in het westelijke deel van het district Kaş, in de provincie Antalya. Het telt 750 inwoners, van wie er 500 in het centrum wonen en voornamelijk leven van het toerisme. De overige 250 inwoners wonen in het buitengebied en hebben hun inkomsten uit landbouw en de olijventeelt. In de zomermaanden kan het inwonertal zich meer dan verdubbelen: Patara heeft een capaciteit van 1.000 bedden, verspreid over diverse gezellige en intieme pensions en hotels.

Patara, oud en belangrijk

Een vondst van oude munten en keramiekresten wijst erop dat Patara al in de zevende eeuw voor het begin van onze jaartelling een stad van belang was. In het jaar 168 voor het begin van onze jaartelling, werd Patara de hoofdstad van de Lycische bond. Deze bond wordt gezien als de eerste representatieve democratie ter wereld. De zes grootste plaatsen uit die tijd leverden elk drie afgevaardigden, de overige dorpen en stadjes één. Deze afgevaardigden mochten niet tot het leger of de aristocratie behoren, het ging dus werkelijk om een afvaardiging van het gewone volk en ook de vrouwen hadden stemrecht én ze konden zelf gekozen worden. De afgevaardigden kozen ieder jaar een leidsman uit hun midden. De vergaderingen vonden bij toerbeurt in de grootste steden uit die tijd plaats maar de belangrijkste vergaderingen werden in Patara gehouden. De democratie hield stand tot de vierde eeuw n.C., toen Lycië werd ingelijfd bij het Byzantijnse Rijk. De restanten van het parlementsgebouw zijn nog te zien in Patara, evenals die van het amfitheater.

Patara antiek amfitheater

De antieke stad heeft daarnaast o.a. nog graftomben, een stadspoort en opslagplaatsen voor graan en in 2005 zijn de restanten van een van de oudste vuurtorens ter wereld hier gevonden.

Patara in de Griekse mythologie

Patara zou volgens de Griekse mythologie zijn gesticht door een zoon van Zeus, Patarus. Patara had ook een tempel die aan Apollo was gewijd en waar een belangrijk orakel huisde. Dit orakel zou volgens de overlevering zelfs kunnen wedijveren met het orakel van Delphi! Op Delos, een eilandje dat behoort tot de Griekse Cycladen en waar Apollo was geboren, werd geloofd dat het orakel van Delos in de zomermaanden werd geraadpleegd en die van Patara in de wintermaanden. De vondst van een groot borstbeeld van Apollo wijst inderdaad op het bestaan van een tempel van Apollo in Patara, maar de tempel zelf is nog niet ontdekt, daar ligt dus nog een schone taak!

Patara in de christelijke geschiedenis

Ook voor de christelijke geschiedenis is Patara belangrijk geweest. Paulus heeft hier aan het eind van zijn derde reis een tijd verbleven en St. Nicolaas is in 280 n.C. in Patara geboren. St. Nicolaas werd beroemd als bisschop van Myra (het tegenwoordige Demre) en vele eeuwen later maakte hij naam als Sinterklaas. 

Eindeloze zandstranden

Behalve een historische en culturele rijkdom kent Patara ook een unieke en rijke natuur; het heeft één van de allermooiste stranden van Turkije. Achttien kilometer zandstrand mét duinen vormen overdag voor de mens een heerlijke plek om te ontspannen. Omdat het strand heel geleidelijk afloopt, blijft de zee er over een groot oppervlak ondiep en dat maakt dat het er veilig is om te zwemmen en te surfen. Ideaal voor gezinnen met kinderen. 

Patara strand
De caretta caretta

Tussen zonsondergang en zonsopgang is het strand het domein van de caretta caretta schildpad (ofwel de ‘onechte karetschildpad’). Deze grote zeeschildpad kan tot 200 kilo wegen en komt alleen aan land om eieren te leggen. Dat kan gedurende de hele zomer, van mei tot oktober. De kleine schildpadjes komen na zestig dagen zonnewarmte uit hun ei en vinden ’s nachts hun weg naar de zee, geholpen door het maanlicht dat reflecteert op het water. Om die reden mag er op het strand niets anders te vinden zijn dat licht geeft. De vrouwtjes onthouden hun geboorteplek en komen twintig tot dertig jaar later terug om er zelf hun eieren te leggen.

Wat kun je zoal doen in Patara

Ver weg van het massatoerisme is Patara een plek om actief bezig te zijn of om heerlijk te genieten van het prachtige strand. Paardrijden, wandelen, zwemmen, snorkelen en op onderzoek uitgaan in de omgeving zijn de belangrijkste ingrediënten voor een verblijf in Patara. Winkelen en uitgaan kun je in het nabijgelegen, charmante Kalkan – ten oosten van Patara – of in Fethiye, de hoofdstad van de gelijknamige provincie ten westen van Patara. Dagtrips als boottochten en kanotochten worden aangeboden door de plaatselijke reisorganisaties of de hotels.

Eén ding is zeker: een verblijf in Patara is ánders en smaakt naar meer!

Riks de Jong - Turkije Specialist


 • Marianne schreef:

  Leuk, den artikel over Patara. Het is zo mooi , maar totaal onbekend. Wil je tot rust komen, dan is dit je bestemming. Het verdient meer toeristen!

 • Danielle schreef:

  Mooi artikel!

  Wel een kleine waarschuwing: het zeewater bij Patara is ondiep, maar de onderstroom kan verraderlijk zijn. Ik heb zelf eens ervaren, dat het water uitlopen lastig kan zijn. Zwemmend heb je er wat minder last van.

  • Dank je voor deze zinvolle waarschuwing, het is en blijft altijd uitkijken.

   PS: ik dacht dat ik een mailtje zou krijgen als er een reactie was, maar dat is niet zo, vandaar dat ik pas laat in de gaten had dat je gereageerd had. Nu weet ik waar ik moet kijken en zal ik sneller reageren 🙂

 • >